Riippumatoissa Muoniossa, kuva: Terhi Tuovinen

Ennakoimalla vauhtia Tunturi-Lapin innovaatiotoimintaan 

Hanna Lakkala & Kaisa-Maria Suomalainen:

Miten harvaan asutun arktisen alueen innovaatiotoimintaa voisi kehittää ennakointia ja alueen äärimmäisiä luonnonolosuhteita hyödyntäen? Tätä mietittiin Whenever You Need Extreme -hankkeessa (WYNE 2021–2023). Hanke oli kahden Tunturi-Lapin alueellisen kehittämisorganisaation, Tunturi-Lapin kehityksen ja Leader Tunturi-Lapin vetämä EAKR-hanke, johon Tulevaisuuden tutkimuskeskus toi kumppanina ennakoinnin, tulevaisuudentutkimuksen ja innovaatiotoiminnan asiantuntijuutta. Tunturi-Lappi on yksi Lapin seutukunnista ja kattaa Enontekiön, Muonion, Kolarin ja Kittilän kunnat.  

Luonnon äärimmäiset olosuhteet kilpailuvalttina 

Hankkeen ytimessä oli kehittää innovaatiotoimintaa pitkien välimatkojen alueella, jossa yrityskanta koostuu suurelta osin mikro- ja pienyrittäjistä, sekä muutamista suuremmista yrityksistä. Suuri osa yrityksistä toimii joko suoraan tai epäsuorasti matkailun ympärillä. Lisäksi Kittilässä toimii iso kaivos, ja Kolariin on mahdollisesti tulossa kaivos.  

Tavoitteena oli löytää uusia tapoja hyödyntää kestävästi luonnon ns. äärimmäisiä olosuhteita yritystoiminnassa. Luonnonolosuhteet ovat alueen kilpailuvaltti, josta löytyy paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Toki esimerkiksi lumi, revontulet ja ruska ovat olleet Lapin matkailun kehittämisen lähtökohtia alusta asti. Tavoitteena olikin, että myös muista äärimmäisistä luonnonolosuhteista lähtisi syntymään uutta liiketoimintaa matkailun lisäksi myös muille toimialoille. Pidemmällä tähtäimellä tavoitteena on löytää jopa uusia, esimerkiksi biotieteisiin tai muuhun huippututkimukseen pohjautuvia toimialoja alueelle.  

Mutta mitä ovat Tunturi-Lapin äärimmäiset luonnonolosuhteet? Niitä ovat: 

  • Äärimmäinen kylmyys, lumi ja jää  (edit. Ilmastonmuutoksen vaikutukset tähän tiedostaen) 
  • Äärimmäisen puhdas luonto: tutkitusti maailman puhtain ilma, joka tarkoittaa myös erittäin puhtaita vesistöjä ja maaperää, sekä puhdasta keruualuetta luonnontuotteille 
  • Voimakkaat värit (ruska)   
  • Äärimmäinen pimeys (kaamos ja alueet, joissa ei ole valosaasteita tai vain vähän niitä) ja revontulet  
  • Äärimmäinen valo (yötön yö) ja siitä johtuvat korkeat pitoisuudet erilaisia ravintoaineita luonnontuotteissa 
  • Hiljaisuus ja luonnon äänimaailma  

Kaikki edellä mainitut luovat tutkitusti myös olosuhteet luonnossa koetuille hyvinvointivaikutuksille.   

Innovointia ennakointia ja tutkittua tietoa hyödyntäen 

Miten siis lähteä järjestelmällisesti luomaan uusia innovaatioita näistä luonnonolosuhteista Tunturi-Lapin erityispiirteet huomioiden? Päätimme testata luonnossa toteutettavaa rentoa innovointityöpajaa, joka tuo yhteen yrittäjät, aluekehittäjät ja muut alan asiantuntijat. 

Hankkeen aikana järjestettiin yhteensä viisi innovaatiotyöpajaa, joihin kutsuttiin asiantuntijoita pitämään alustuspuheenvuoroja valitusta teemasta. Myös tulevaisuudentutkimuksen näkökulmia tuotiin alustukseen. Nämä puheenvuorot olivat usein jo itsessään vilkkaiden keskusteluiden ja ideoinnin katalysaattoreita.  

Varsinainen työskentely jatkui pienryhmissä, joissa ideoinnin sytykkeinä käytettiin jokaista työpajaa varten räätälöityjä innovointikortteja. Yksi korttipakka sisälsi ennakointitietoa: trendejä, megatrendejä, ilmiöitä, heikkoja signaaleja, villejä kortteja ja tulevaisuusväittämiä. Toiseen korttipakkaan oli koottu äärimmäisiin luonnonolosuhteisiin liittyvää tutkimustietoa tiivistetyssä ja helposti ymmärrettävässä muodossa.  

 Onnistuneiden työpajojen taustalla olivat hyvät järjestelyt sekä tietysti puitteet luonnon helmassa. Innovoimme mm. Näkkäläjärvellä erämaan kyljessä pilkkien, riippumatoissa hengaillen Muonion metsässä ja kaamoksen pimeydessä Jerisjärven jäällä ja kodassa tulen äärellä. Jokainen työpaja oli oma elämyksensä, joka vei osallistujat luonnonolosuhteen ytimeen! 

Tarkoitus ei ollut tukea yrittäjiä pelkästään hankeaikana, vaan miettiä miten yrittäjät voisivat matalalla kynnyksellä jatkaa ideointia myös hankkeen jälkeen. Siksi julkaisimme yrittäjien pyynnöstä innovointioppaan kortteineen. Julkaisun voit ladata tästä.  

Mitä opimme? 

Luonnossa järjestetyt tapahtumat mahdollistivat aidot kohtaamiset ja ideoinnille välttämättömän luottamuksellisen ilmapiirin kehittymisen. Kohtaamisista ja yhteisestä ideoinnista syntyivät uudet ideat palveluille, tuotteille ja uusille yhteistyömuodoille. Hankkeen onnistumisia on, että yhdessä yrittäjien ja aluekehittäjien kanssa onnistuimme ottamaan ensimmäiset askeleet innovaatiomyönteisen ilmapiirin ja kulttuurin rakentamiseksi. Esimerkiksi se, että pallottelee ideoita tuntemattomien kanssa, voi olla monelle uusi asia. Ideointikorttien avulla työtä avoimen innovaatiokulttuurin edistämiseksi voi jatkaa omissa verkostoissaan 

Yrittäjiltä kerätyssä anonyymissä palautteessa korostui itse innovointikorttien hyödyllisyyden lisäksi uudet yhteistyöverkostot sekä uudet konkreettiset ideat uusille tuotteille ja palveluille, jotka pohjautuvat luonnon ääriolosuhteiden hyödyntämiseen.  

Innovointityöpajojen järjestäminen pitkien välimatkojen Tunturi-Lapissa ei aina ole helppoa. Yrittäjät ovat tiukasti kiinni arjen liiketoiminnan pyörittämisessä. Arjesta irrottautuminen kiireen keskellä vaatii sen, että yrittäjä aidosti kokee saavansa tapahtumista hyötyä. Lähes kaikkien yrittäjien arki ja kiire määrittyy alueella myös matkailusesonkien mukaan. Toisin sanoen, tapahtumat on järjestettävä kunkin sesongin välissä.  

Itse innovoinnin ja verkostoitumisen lisäksi tapahtumista tuli myös rentoutumispaikka kiireiselle yrittäjälle, ja tähän loivat puitteet luonto ja hyvät järjestelyt. Onneksemme hankkeen vetäjällä on pitkä tausta matkailualalta ja matkailijoiden viemisestä luontoon. Tämän kokemuksen avulla kokonaisuus hiottiin toimivaksi yhdistelmäksi ennakointi- ja innovaatiotoimintaa sekä matkailualan osaamista. 

Hanna Lakkala, FM (maantiede), projektiasiantuntija, Tulevaisuuden tutkimuskeskus 

Kaisa-Maria Suomalainen, VTM, projektiasiantuntija, Tulevaisuuden tutkimuskeskus 

Hankkeen Instagram-tili: @arktinenviisaus 


Artikkelin pääkuvassa työpaja riippumatoissa Muoniossa. Kuva: Terhi Tuovinen


Jätä kommentti