Ympäristiede Wikipediaan banner

Wikipedia – alihyödynnetty tiedeviestinnän resurssi

Minna Santaoja:

Tutkimusrahoituksessa painotetaan yhä enemmän tiedon popularisointia ja jalkauttamista, vaikuttavuutta, avoimuutta ja yhdessä luomista. Tutkijoista onkin kehkeytynyt taitavia viestijöitä eri foorumeilla. Yksi luonteva kanava – Wikipedia – on toistaiseksi tiedeviestinnässä alihyödynnetty, vaikka Wikipedia on Suomessakin käytetyimpien verkkosivustojen joukossa. Onkin tärkeää, että Wikipediasta löytyisi monipuolisesti ja kattavasti ajankohtaista tutkimustietoa. Tätä puutetta paikkaamaan järjestimme Tieteiden yössä 16. tammikuuta Ympäristötiede Wikipediaan -editointitapahtuman.

Tieteiden yössä Lauttasaaren kartanolle Helsinkiin kokoontui 40-päinen joukko tutkijoita perehtymään Wikipedian muokkaamiseen. Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seuran kautta alkuun lähtenyt tapahtuma houkutteli järjestäjiksi myös Ympäristötiedon foorumin, Koneen säätiön sekä Maj ja Tor Nesslingin säätiön. Hakkerihenkiset eväät osallistujille sponsoroi Kotipizza, jonka vastuullisuustyöstä kuulimme lyhyen alustuksen tilaisuuden aluksi. Tapahtuma kasvoi niin että Helsingin lisäksi editointitapahtumat järjestettiin samanaikaisesti Jyväskylässä, Joensuussa, Turussa ja Kuopiossa.

Tilaisuuden aluksi Kaskas Median Kira Keini johdatti ja innosti osallistujia Wikipedian muokkaamiseen. Editointitapahtumaan osallistuminen ei edellyttänyt aikaisempaa kokemusta Wikipedian tekemisestä, vaan saimme kullekin paikkakunnalle Wikimedia Suomen kautta kokeneet wikipedistit neuvomaan artikkeleiden muokkauksessa. Wikipedian muokkaaminen onnistuu helpoiten visuaalisessa muokkaimessa, jonka käyttö onnistuu mainiosti oma-aloitteisestikin, Wikipediasta löytyvien ohjeiden avulla, sivun ylälaidassa olevaa Muokkaa-valikkoa klikkaamalla. Ryhtyessämme järjestämään tapahtumaa minulla ei ollut kokemusta Wikipedian teosta. Opettelin päivittämistä luomalla tapahtumalle Wikiprojekti-sivun, olemassa olevia sivuja jäljitellen. Huomasin myös, että Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seuralla ei ollut vielä Wikipedia-sivua, joten otin varaslähdön editointitapahtumaan junassa Tampereelta Helsinkiin ja loin sivun. Nälkä kasvoi syödessä ja listasin itselleni aiheita, joita voisin tapahtumassa työstää.

Ennen editointitapahtumaa teimme järjestäjien kesken hakuja Wikipediasta ja listasimme Wikiprojektisivulle ympäristötutkimuksen aiheita, joista joko puuttui kokonaan Wikipedia-artikkeli tai olemassa oleva artikkeli kaipasi päivitystä. Jo muutamilla hauilla tuli selväksi, että suomenkielisessä Wikipediassa on merkittäviä puutteita ympäristötutkimuksen osalta. Editointitapahtuman ideana ei ollut, että osallistujat valitsevat välttämättä aiheensa etukäteen laaditulta listalta, vaan katsovat itse mitä omista tutkimusteemoista Wikipediasta löytyy ja miltä osin on puutteita. Tapahtumasta muodostui ilahduttavan monitieteinen, sillä osallistujien joukossa oli niin luonnontieteilijöitä kuin yhteiskuntatieteilijöitä. Illan aikana Wikipediaan luotiin artikkelit muun muassa ekologisesta kompensaatiosta, ilmastoviestinnästä, luontopaneelista, metsäsuhteesta ja uhanalaisuusindeksistä, ja päivitettiin esimerkiksi kansalaistiedettä, paljakkakilpiäistä ja planetaarista ruokavaliota koskevia artikkeleita.

Wikipediassa on joitakin piirteitä, joista on hyvä olla perillä Wikipediaa tiedeviestinnässä hyödynnettäessä. Wikipediaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation, jolla on monia muitakin wikiprojekteja, monilla eri kielillä. Esimerkiksi Commons-arkistosta voi etsiä Wikipedia-artikkeleilleen kuvitusta, joka on vapaasti käytettävissä. Tutkimuksesta on mahdollista viestiä eri kielillä eri Wikipedioissa, ja artikkeleita on myös mahdollista kääntää eri kielistä. Wikipedia ei ole uuden tutkimuksen julkaisukanava, vaan tutkimustiedon on oltava julkaistu ensin muualla. Lähteiden merkitseminen on Wikipediassa yhtä tärkeää kuin tieteellisissäkin teksteissä, puutteellisesti viitteistetyt artikkelit voidaan merkitä tyngäksi. Wikipedia on vapaan sisällön tietosanakirja, joka perustuu vapaaehtoisten aktiivisuuteen – kuka tahansa voi siis tehdä Wikipediaa. Wikimedia Suomen Susanna Ånäs mainitsikin alustuksessaan, että Wikipediaan ei välttämättä kannata kirjoittaa aiheesta, joka on kovin lähellä sydäntä, ellei kestä sitä, että muut muokkaavat artikkelia. Mikäli muokkauksista syntyy erimielisyyksiä, nämä selvitetään keskustelemalla. Yhtä artikkelia voi muokata vain yksi henkilö kerrallaan, sillä samanaikaisesti tehdyt muokkaukset eivät tallennu. Tietosanakirjaluonteen vuoksi tieto säilyy Wikipediassa paremmin kuin esimerkiksi sosiaalisen median, blogien tai tiedotteiden jatkuvassa virrassa.

Suomenkielisen Wikipedian muokkaajat kilpailevat leikkimielisesti tehtyjen muokkausten määrästä viikoittain valittavassa aiheessa. Wikipedistit tarttuivat ympäristöaiheeseen ja viikon 3 kilpailun aiheena oli ympäristötiede. Aloittelevana wikipedistinä, luomalla kuusi uutta artikkelia ja täydentämällä kahta olemassa olevaa, sijoituin kilpailussa toiseksi! Pisteiden kertymistä tehtyjen muokkausten perusteella viikon kilpailun sivulla oli hauska seurata. Wikipediassa on mahdollista meritoitua myös järjestettävissä kuvitus- ja viitteistystalkoissa.

Editointitapahtuman tavoitteena oli lisätä ympäristötutkijoiden wikitietoja ja –taitoja. Tapahtuman ole tarkoitus jäädä kertaluontoiseksi, vaan vastaavia muokkaustapahtumia on mahdollista järjestää kevyellä organisoinnilla eri aiheista tai tutkimushankkeiden tiimoilta, eri paikkakunnilla ja yliopistoissa. Ympäristötiede Wikipediaan -projekti jatkaa elämäänsä Wikipediassa, ja editointitapahtuma toimi toivottavasti lähtölaukauksena tutkitun ympäristötiedon lisäämiselle ja Wikipedian hyödyntämiselle tiedeviestinnässä laajemmin.

HT Minna Santaoja
Koneen säätiön tutkija, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto
Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seuran sihteeri

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s