Saat saman energian kuin ennen, mutta pienemmillä päästöillä ja edullisemmin

Ville Lauttamäki:

Tulevaisuuden energiajärjestelmän on oltava huomattavasti nykyistä vähäpäästöisempi. Tähän tavoitteeseen voidaan päästä monin tavoin, joskin jokseenkin kaikkia tapoja yhdistää lisääntyvä uusiutuvien energialähteiden kestävä hyödyntäminen. Merkittävä rooli on myös kehittyvällä energian hallinnalla. Tämä tarkoittaa energian tuotannon ja kulutuksen sovittamista energiajärjestelmien seurannan, ohjauksen sekä energian varastoinnin keinoin. Tässä tekstissä kuvataan yhtä keinoa, jolla sähkönkuluttaja voi valinnoillaan olla osaltaan tekemässä vähäpäästöisempää energiatulevaisuutta ja samalla säästää energialaskussaan.

Sähkömarkkinoiden ominaisuutena on kysynnän ja tarjonnan vaihtelu vuorokauden eri tunteina. Tämä vaihtelu heijastuu sähkön hintoihin ja päivän sisällä alhaisen kysynnän tunteina sähkö voi maksaa murto-osan huippukysynnän aikaisesta hinnasta: Kuva 1, joka osoittaa hintakehityksen joulukuun 10. päivänä 2017 havainnollistaa tätä. Energian tuotanto- ja kysyntäolot voivat muuttaa päivänsisäistä kysyntä- ja tarjontatilannetta huomattavastikin, mutta kuvaan valitun päivän vaihtelua voi pitää muodoltaan jokseenkin tavanomaisena. Voimakkain kysyntäpiikki osuu aamun tunteihin.

Kuva 1. Sähkön hinta tunneittain 10.12.2017. Kuvan tilastoaineiston lähde: Vattenfall.

Aivan viime aikoina taloautomatiikan kehittyminen on tuonut sähkönkuluttajien ulottuville uusia mahdollisuuksia vaikuttaa oman sähkönkulutuksensa ajoittumiseen. Eri kuluttajaryhmistä sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuvilla on parhaat mahdollisuudet hyödyntää sähkön hintavaihteluita. Omakotitalon asukas voi ajoittaa sähkön hankintaansa siten, että sähköä ostetaan sen ollessa edullista ja kulutusta vältetään sähkön hinnan ollessa kallista. Tämän uudenlaisen joustavan energian kysynnän idea on periaatteessa sama kuin monille sähkölämmittäjille jo tutussa yösähkön hyödyntämisessä, mutta sillä erotuksella, että nyt sähkön hankinta tapahtuu yösähkössä hyödynnetyn yö/päivä -jaottelun sijaan sähkömarkkinoiden muutoksiin tunnin tarkkuudella reagoiden. Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla sähkön hinta kunkin vuorokauden eri tunteina määrittyy sähkön toimitusta edeltävän vuorokauden iltapäivällä ja markkinoiden tämä piirre takaa sen, että joustavasti toteutettava sähkön hankinta pystytään tekemään varmasti edulliseen hintaan. Joustava sähkön hankinta ei ole pois asumismukavuudesta tai ei muutoinkaan rajoita sähkölaitteiden käyttöä. Tämä on mahdollista kulutusta ennakoimalla, energiaa varastoimalla ja hienostuneemmissa sovelluksissa asukkaiden kulutusprofiileja oppivia talotekniikan ohjausjärjestelmiä hyödyntämällä.

Modernin kysyntäjouston hyödyntäminen pientalossa edellyttää vain suhteellisen vähäistä vaivannäköä verrattuna tavanomaiseen sähkönhankintaan. Keskeisiä edellytyksiä ovat kodin sähkölaitteiden ohjauksen soveltuminen joustavaan toimintaan ja sähkösopimus, jossa energian hinta vaihtelee sähkömarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tällaisia sopimuksia tarjoavat jo monet sähköyhtiöt. Sähkön hinnan mukaan säätyvästi voi ohjata joko kodin koko sähköjärjestelmää tai jotain yksittäistä paljon sähköä kuluttavaa laitetta. Keskeisiä joustavan sähköjärjestelmän komponentteja ovat runsaasti sähköä käyttävät laitteet, joihin pystyy varaamaan energiaa, kuten erilaiset rakennusten lämmitysjärjestelmän osat. Esimerkiksi käy älykäs lämminvesivaraaja, joka lämmittää varaajassa olevan veden aina kulloisenkin tarpeen mukaan mahdollisimman edullisella energialla. Älyvaraaja takaa aina riittävän lämpimän veden saannin talouteen, mutta lämmittää veden sellaisina ajankohtina, jolloin sähkö on edullisinta. Tällaisia lämminvesivaraajia on jo markkinoilla eivätkä ne maksa juuri enempää kuin ”tyhmät” varaajat. Lämminvesivaraajan ohella myös muut varaavat sähkölaitteet; lattialämmityksen tai vaikkapa sähköauton akun voi ohjelmoida hyödyntämään verkkosähköä aikoina jolloin sähkö on edullista. Näin sähkön kuluttaja voi säästää energialaskussaan asumismukavuuden tai liikkumismahdollisuuksien kärsimättä.

Joustavuuden lisääntymisestä hyötyvät energiamarkkinoiden eri osapuolet. Sähkön kuluttaja hyötyy kun sähkön hankintaa jaksottamalla tuloksena on aiempaa pienempi sähkölasku. Myös energiajärjestelmä kokonaisuutena ja sen myötä välillisesti kaikki energiankuluttajat ja ympäristö ovat voittajia. Kun osa energian kuluttajista on valmis siirtämään kulutustaan huippukulutuksen (= kalliin hinnan) ulkopuolisiin aikoihin, pysyy sähköverkko vakaampana ja kaikille energian tarvitsijoille pystytään takaamaan hyvälaatuisen sähkön saanti. Kulutushuippujen välttäminen on myös ympäristöteko, sillä kulutushuippujen sähkö tuotetaan usein fossiilisilla polttoaineilla.

Lisäksi suomalaisten kuluttajien ottaessa uusia kysyntäjoustoja hyödyntäviä laitteita ja palveluja käyttöön voittajaksi voi laskea myös suomalaisen energia-alan tuotteita ja palveluita tuottavan teollisuuden. Älykkäät, tasaiset olosuhteet takaavat – mutta muuttuviin sähkön hintoihin reagoivat – lämmityslaitteet ja näitä ohjaavat ohjelmistot ovat esimerkkejä suomalaisesta huippuosaamisesta. Suomen edelläkävijyys etäluettavien sähkömittarien käytössä ja sähkömarkkinoiden suotuisa säädösympäristö tukevat näiden laitteiden kehitystä. Laitteiden ja palvelujen hyvät käyttökokemukset kotimarkkinoilla avaavat suomalaisyrityksille mahdollisuuksia myös kansainvälisillä markkinoilla, kunhan näiden markkinoiden olosuhteet saavuttavat saman tason kuin Suomessa.

Ville Lauttamäki
KTM, väitöskirjatutkija

Viite

https://www.vattenfall.fi/sahkosopimukset/porssisahko/tuntispot-hinnat-sahkoporssissa/ (haettu 12.12.2017)

Lisätietoa sähkömarkkinoista esim. sähkön kantaverkkoyhtiö Fingridin ylläpitämältä sivustolta: http://www.sahkomarkkinoidentulevaisuus.fi/

Artikkelikuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s