Juho Ruotsalainen
Futuristi Ray Kurzweil väittää, että 2040-luvulla ihmiskunta saavuttaa singulariteetin. Kurzweil viittaa singulariteetilla ihmistä älykkäämpään, itseään kehittävään keinoälyyn, johon myös ihmiset lopulta sulautuvat. Singulariteetin jälkeen teknologia ylittäisi ihmisen käsityskyvyn ja kehittyisi valtavan nopeasti – maailma sinkoutuisi arvaamattomiin ja outoihin suuntiin.
Singulariteetin voi kuitenkin ymmärtää yhtäkkisen käännepisteen sijaan myös prosessina, joka on käynnissä jo nyt. Keinoälyt ja robotisaatio muuttavat maailmaa parhaillaan Kurzweilin ennakoimaan suuntaan, ja esimerkiksi hajautettu uusiutuva energia mahdollistaa lähivuosina yhä kompleksisemman yhteiskunnan. Mitä pidemmälle tämä “singulariteetti” kehittyy, sitä oudommalta, yllättävämmältä ja ennustamattomalta maailma tuntuu. Futures-lehden entinen päätoimittaja Ziauddin Sardar on kutsunut tällaista maailmaa postnormaaliksi: tuttuuden, jatkuvuuden ja ennustettavuuden jälkeiseksi ajaksi.
Postnormaaliutta todisti vuosi 2016, jona tapahtui poikkeuksellisen paljon yllättäviä ja vieraudessaan outoja asioita – venäläisten hakkerien sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin keinoälyn Go-pelivoittoon (jota tekoälytutkijat eivät uskoneet tapahtuvan vielä ainakaan kymmeneen vuoteen). Merriam-Webster -tietosanakirjan vuoden sana olikin surreal. Sanaa haettiin sanakirjasta aiempia vuosia huomattavasti enemmän.
Esimerkiksi seuraavat vuoden 2016 tapahtumat muistuttivat etenevästä singulariteetista:
- Google alkoi käyttää käännösteknologiassaan koneoppimista ja keinotekoisia neuroverkkoja. Google Translaten käännösten laatu parani huomattavasti, ja esimerkiksi japanin ja englannin väliset proosakäännökset ovat nyt ihmiskääntäjien tasoa.
- Pokémon Go levisi superviruksen nopeudella ja muutti ainakin hetkellisesti kaupunkitilojen käyttöä ja sosiaalisia suhteita
- “Esineiden internetin” avulla tehty massiivinen palvelunestohyökkäys kaatoi ison osan internetiä Yhdysvaltojen rannikoilla, joista vaikutukset säteilivät Suomeen asti.
- Ensimmäiset kuluttajamarkkinoille suunnatut virtuaalitodellisuuslaitteet tulivat markkinoille.
- Trump ja Brexit näyttivät kouriintuntuvasti, mitä seuraa, kun vakiintuneiden mediainstituutioiden ohella ja usein niiden sijaan julkista keskustelua hallitsevat sosiaalisen median vertaisverkostot ja algoritmit.
- Aurinkoenergia otettiin vakavammin kuin koskaan – vuoteen 2050 mennessä energia pystytään tuottamaan kustannustehokkaimmin uusiutuvalla energialla
Tänä vuonna vastaavia tapahtunee vähintään yhtä paljon kuin vuonna 2016. Kuluvalta ja lähivuosilta voi odottaa ainakin seuraavia tapahtumia ja trendejä:
- Keinoälyä aletaan soveltaa kulttuurin ja sosiaalisten suhteiden “automatisointiin” – esimerkiksi Cambridge Analytica -nimisen yrityksen tapaan psykologiseen poliittiseen vaikuttamiseen
- Ihmiset jakaantuvat yhä selkeämmin kansallisiin traditionalisteihin ja globaaleihin liberaaleihin
- Merkitysten ja merkityksellisyyden etsintä korostuu, kun perinteisen palkkatyön kaltaiset identiteetin lähteet murenevat edelleen. Toisaalta someverkostot auttavat fyysisten yhteisöjen muodostamisessa, ja personoidut mediasisällöt tekevät niin yksilöllisen kuin sosiaalisen identiteetin rakentamisesta entistä helpompaa
- Ideat uudesta edistyksestä ja kasvusta vahvistuvat. Tätä siivittävät erityisesti uusiutuva energia – joka voi lisätä ihmiskunnan käytössä olevaa energiaa huomattavasti – kansalaispalkka ja muut uudet vaurauden jakamisen muodot, robotisaatio ja sen mahdollistama “työn jälkeinen aika”, sekä myös muita kuin taloudellisia päämääriä tavoittelevat yritykset ja yrittäjät.
- Journalismin kysyntä lisääntyy post-truth -maailmassa. Tätä todistavat New York Timesin tilausten 10-kertaistuminen Trumpin presidentinvaalivoiton jälkeen ja Financial Timesin tilausten merkittävä kasvu Brexitin jälkeen
- Toisaalta valeuutiset ja vahvasti puolueelliset mediat lisäävät painoarvoaan. Suomessa vuoden alussa aloitti toimittajien Marko Hamilo ja Joonas Konstig perustama kansallismielinen Oikea Media.
Kuva: © othertees.com
Yksi ajatus artikkelista “2017 – vuosi, jona singulariteetti tuntuu yhä todemmalta”